5 ökölszabály az öngondoskodáshoz

Általában ha az öngondoskodásról beszélünk, az embereknek legtöbbször valamiféle előtakarékosság, időskorra való felkészülés jut az eszükbe. Az alábbi öt ökölszabályt értelmezhetjük ez alapján is, de ha az öngondoskodásra tágabb fogalmi körben gondolunk, mint például, hogy teszünk azért, hogy meg tudjunk állni a saját lábunkon illetve ne legyünk (annyira) kiszolgáltatva egy politikai rendszernek, vagy bármilyen pénzügyeinket érintő intézménynek, akkor is megállják a helyüket.   

1. Kezdjük el!

Talán klisének tűnhet, de tényleg roppant fontos pont ez, mert nyílván, ha nem kezdjük el, akkor nem is lesz belőle semmi. Amiért az 5 pont közül talán ez a legnehezebb az az, hogy ez szemléletváltást igényel. Megköveteli, hogy valami olyat tegyünk, amit eddig nem. Sokszor azt tapasztalom, hogy a kezdeteknél az jelenti a problémát, hogy nem tudjuk mivel is kellene kezdeni. Kezdjük a tervezéssel! Ennek módszertanával egy másik cikkemben foglalkozom. Most inkább a fokozatosságra, és a stratégiai gondolkodás fontosságára szeretnék rávilágítani. Ha házat akarunk építeni, nem ugrunk neki egyből a betonkeverőnek, hanem előbb számolunk, tervet készítünk, és aztán kezdjük az alappal. Így van ez a vagyon építésénél is. Hogy kérjük-e pénzügyi tanácsadó/ tervező segítségét? Nyilván mivel ebből élek, azt kellene rá válaszolnom, hogy igen. Valójában, viszont másként gondolom. Alapvetően három típus létezik: aki szereti ha valaki segít a pénzügyeiben, aki nem szereti mert meg van hozzá a szakértelme és a kedve, hogy foglalkozzon vele, és aki nem szereti, mert nincs meg a bizalma másokban, de nincs kedve vagy szakértelme hozzá. Az utóbbiaknak javaslom, hogy hosszútávon kifizetődőbb, ha inkább arra fordítják az energiájukat, hogy keresnek valakit, akiben megbíznak és a szakértelméről is megbizonyosodtak, mint ha egy új szakmát akarnának megtanulni a saját bőrükön megtapasztalva a buktatókat.


2. Legyünk igényesek!

A legtöbb csalódás illetve, veszteség akkor érhet minket, ha nem igényesen kezeltük pénzügyeinket. Persze annyira egyszerű másokat hibáztatni ilyenkor, de ha nem változtatunk, könnyen megégethetjük magunkat újra. Itt az egyik probléma abból szokott adódni, hogy a legtöbben hozzászoktak, hogy a pénzügyi műveletek valamilyen papír aláírásával járnak együtt, így gyakran el sem olvassák azt, amit az orruk alá dugnak. Nem azt mondom, hogy minden papírral jogászhoz kell szaladgálni, sőt szerintem nagyon sok szerződés manapság kifejezetten emészthetően van fogalmazva, egyszerűen vegyük a fáradtságot és olvassuk el, ha valamit pedig nem értünk, akkor merjünk kérdezni. Többek között erre vannak a tanácsadók. pénzügyi tervezés

A második fő problémaforrás, – és talán a legsúlyosabb árat ezért fizetjük- az önáltatás. Nem elég valamit csinálni, arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy azt jól csináljuk. Kicsit hasonlít ez ahhoz az esethez, amikor az embernek fáj valamije, elmegy az orvoshoz, aki a vizsgálat után kijelenti, hogy nem talált semmi problémát, fölír valamit, hogy hátha az jó lesz és kész. Emberünk beszedi az orvosságot, amitől kicsit talán jobb lesz, érzi ugyan, hogy valami nem stimmel, de hát az orvos azt mondta, hogy nincs semmi gond. Találkoztak már hasonlóval? Én nem is egyszer. A lényeg, hogy mindaddig, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy jól csináljuk, ne álltassuk magunkat csak azért, mert valamilyen formában jelen van életünkben az öngondoskodás. 

3. Ne vállaljuk túl magunkat!

Nem mondom, hogy ez egy gyakori hiba lenne, de ha előfordul, szinte mindig később jelentkezik és veszteséggel végződik. Itt megint elő jön a pénzügyi tervezés fontossága. A mostani körülményeinket és lehetőségeinket viszonylag jól látjuk, de fontos átgondolnunk azt is, hogy hogyan passzolnak a céljaink egymással. Például ha azt látjuk a költségvetésünkben, hogy havonta biztonsággal marad meg 50.000 Ft-unk, nem tehetjük mindet egy viszonylag rugalmatlan, befektetéshez kapcsolt (unit linked) életbiztosításba, ha tervbe van véve pár év múlva egy vagy több gyermek vállalása. Ugyan nem túlvállalás, ha egy váratlan esemény miatt borul föl a tervünk és úgy érezzük, hogy nagy a teher rajtunk, de ennek kivédését is a kockázatok elemzésével és az alapos tervezéssel érhetjük el. Ugye megint életbe lép a 2. pont: az igényesség.

4. Rendszeresség/ Ne adjuk fel!

Tudom, hogy néha nem könnyű, vagy éppen más „fontosabb” dolgok igényelnék az erőforrásainkat, de higgyék el, a rendszeresen és jól végzett cselekedeteinknek van a legnagyobb hozadéka. Megnyugtató lehet, hogy ha már rendszeressé tettük az életünkben az öngondoskodást és sikerült hozzászoknunk, akkor nehezebb kiesni a ritmusból, mint a kezdettekkor volt. Ha úgy érezzük, hogy valamiért csökken a motivációnk, keressük fel a pénzügyi tervezőnket (ha nincs, akkor magunk gondolkodjunk el) és beszéljük át vele a koncepciónkat, nézzük meg, hogy mi okozza a bizonytalanságokat és igény esetén változtassunk rajta.  


5. Ellenőrzés! 

Mit kell ellenőrizni? Lényegében azt, hogy a terveinknek megfelelően alakulnak-e a dolgok. Öngondoskodás terén, tehát például egy nyugdíj előtakarékosságnál, meg kell vizsgálnunk, hogy a hátralévő időtartamhoz és a jelenlegi kockázattűrő képességünkhöz igazodik-e a portfóliónk kockázata. Ami jó volt 10-15 éve nem biztos, hogy most is a céljainkat szolgálja. Változtak-e a körülményeink olyan mértékben, ami indokolttá tesz valamilyen változtatást? Az időközben aktualizálódott céljaink úgy valósultak-e meg, ahogyan azt terveztük? Ha nem, mi volt az oka? Tanuljunk hibáinkból! Többek között ezek miatt szoktam javasolni ügyfeleimnek, hogy legalább évente üljünk össze és nézzük át a pénzügyeiket akkor is, ha nincs semmi égető probléma. Így biztosan lesz lehetőségünk időben megtenni a szükséges lépéseket.

Pénzügyi tervezés

Biztos vagyok benne, hogy ha megfogadja ezeket a tanácsokat, nem érik majd annyira váratlanul az esetleges nehézségek és felkészülten, magabiztosan tud ezekre reagálni. Segítségként, számos öngondoskodást támogató, ingyenes online eszközt (kalkulátorok, költségvetés készítő, stb.) használhat itt a honlapon. Működésükről pedig itt nézhet videókat.
2012-02-01 14:37:37